5 Kenmerken voor het vinden van een professionele personal trainer.

5 Kenmerken voor het vinden van een professionele personal trainer.

Personal training is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen een uithangbordje aan zijn deur kan bevestigen met “Personal Trainer”. Zelfs de basis instap cursus voor een personal trainer te worden is enorm beperkt en kan letterlijk op 4 weken worden afgerond.

Dit zijn enkel zaken waar je rekening mee kan houden als jij op zoek bent naar een professionele coach.

 

1 – Een professionele personal trainer past zichzelf aan, aan jou.

Iedereen start op een ander niveau. Misschien ben jij al reeds een langere tijd naar de gym aan het gaan en voer je een squat uit met een technisch correcte vorm. Ben je nieuw in de gym? Dan is het verstandig om te starten met een kracht-machine dat je beweging begeleid, bijvoorbeeld een hack squat. Des te eenvoudiger je een oefening kan uitvoeren, des te harder je kan werken zonder angst te hebben om een verkeerde beweging uit te voeren. 

Let op, een kracht-toestel is niet meteen beter dan losse gewichten. Dit hangt af van de context en wat het resultaat van je training moet zijn. 

Het kan zijn dat je best zelfstandig met je voeding kan omspringen en een macro-plan (macronutriënten) kan volgen. Als je niet weet wat dit is, dan is de kans groot dat we de aanpak voor jou iets makkelijker gaan houden, zoals bij elke maaltijd een bron van proteïne nuttigen en wat groentjes. De eerste weken van het coaching traject is het van uiterst belang om een fundering te maken waarbij je stelselmatig steeds bijleert.

2 – Een professionele personal trainer streeft naar vooruitgang, niet perfectie.

“What gets measured gets managed” Een coach is verslaaft aan informatie. Hoeveel eet je? Hoeveel stappen zet je? Hoeveel gewicht hef je? Wat is je lichaamsgewicht? Hoe veel slaap je? Hoe goed slaap je?, … 

Pas wanneer je deze zaken concreet maakt, weet je of er vooruitgang is of niet. Wanneer er iets mis is, ziet je coach het meteen en kan hij/zij kort op de bal spelen zodat progressie gegarandeerd wordt.

3 – “The Coaching Eye”

Een professionele personal trainer is geen rep-counter. Als jou trainer enkel maar tot 12 telt… RUN.

Een coach staat gerant voor het correct uitvoeren van de oefeningen en dat je dit voelt op de juiste plaats. Regelmatig treden er compensaties weer tijdens het uitvoeren van oefeningen o.a: je heup die kantelt, interne rotatie van de schouder, je evenwicht dat verkeerd staat,… Niet enkel zal jou trainer hier op toe ziet maar dit ook kan aanpassen op een manier dat logisch klinkt voor jou.

4 – Een professionele trainer is eerlijk met jou.

Wanneer er progressie is en je goed bezig bent, goed. Maar soms zijn er ook momenten dat je misschien niet goed bezig bent. Een professionele personal trainer heeft geen schrik om je hier op te wijzen, ook al begrijpt hij/zij dat dit soms een lastig onderwerp is. Een personal trainer is hier niet om je vriend te zijn, alhoewel we ook een luisterend oor bieden wanneer nodig maar, in eerste instantie je te helpen je doelen waar te maken. Uiteraard is het van belang dat jullie een kwalitatieve vertrouwensband hebben. Anders is het haast onmogelijk om jou te helpen.

5 – Last but not least, walk the walk and talk the talk.

Een professionele personal trainer hoeft geen bodybuilder te zijn maar, is op zijn minst bezig met zijn eigen gezondheid. Je bent tenslotte het uithang bord van je eigen product. Als je trainer er uit ziet alsof hij zes keer per week langst McDonald gaat is het lastig om jou te inspireren en motiveren.

Zoek je een professioneel team van coaches dat jou met open armen ontvangt? Plan eens een vrijblijvend gesprek in met mezelf, Jens, Stefanie of Hicham en we zullen je laten zien hoe wij te werk gaan.

Jeffrey

Head Personal Trainer & Online Coach
Meer weten

Jens

Personal Trainer & Online Coach
Meer weten

Stefanie

Personal Trainer
Meer weten

Hicham

Personal Trainer
Meer weten